English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Общество и медии
Милиардерски консорциум за СМЕ
2017-11-17

в. Капитал | 17.11.2017 | Стр. 46, 47

Някои от най-богатите в Чехия и Словакия искат да купят собственика на bTV

 

На този свят има сложни сделки и... още по-сложни сделки. Пример за такава е все по-възможната продажба на активите на медийната група Central European Media Enterprises (СМЕ) в четири държави в Централна и Източна Европа, включващи десетки телевизионни канали, сред които и българската "БТВ медиа аруп". И не на последно място - изисква обединените усилия на някои от най-големите милиардери в Чехия и Словакия, които се очертават основни фаворити за целия регионален бизнес, оценяван на около 2 млрд. евро. За България кой ще владее bTV е от огромно значение, още повече че пред смяна на собствеността е и другата голяма телевизия - "Нова".
За продажбата се заговори усилено от няколко месеца, след като най-големият акционер в СМЕ - американският медиен конгломерат Time Warner, обяви сливането си с телекомуникационния гигант AT&T. Тази сделка все още не е одобрена от регулаторите в САЩ, но това не пречи на Time Warner да се оглежда за купувачи на централноевропейската си дейност.
Според чешките медии през последните години винаги е имало интерес от местни инвеститори към каналите на СМЕ в страната, най-вече към най-гледаната телевизия там - Nova Дори е имало няколко директни запитвания за нея, на които винаги е било отказвано с довода, че бизнесът не се продава. В момента нещата явно са различни и чешкият седмичник Euro цитира няколко източници от преговорите, според които те могат да станат официални до седмица, когато СМЕ ще обяви, че продава бизнеса. Потенциалният консорциум от купувачи е доста внушителна група и включва някои от най-богатите хора в региона. Сред тях са номер едно в Чехия според списание Forbes Петр Келнер, "колегите" му Даниел Кретински и Марек Доспива, както и акционерите в словашката холдингова компания J&T (виж каретата).
Причината за обединяването на усилията им е Високата цена на сделката. В началото на годината Кретински и Доспива
поотделно се интересували от Nova, но от СМЕ отговаряли, че е възможна сделка само за всички активи на групата в региона - в България, Чехия, Словакия и Румъния. През пролетта от Time Warner дали сигнал, че са готови да се разделят с целия бизнес срещу 100 млрд. крони, или 4 млрд. евро. Те обяснили високата цена основно с покачващите се приходи на Nova, както и с наличието на евтино финансиране от банките. Нито един от инвеститорите обаче не пожелал да плати подобна сума. С течение на времето цената била свалена до около 50 млрд. крони, или 2 млрд. евро. Стойността е около 16 пъти EBITDA на СМЕ, докато обичайно подобни сделки се оценяват на 6 до 8 пъти EBITDA. Въпреки това според чешките медии продавачът не е склонен на много повече отстъпки.
Сумата е висока дори за най-богатите чехи и по тази причина в последния месец Започнали вътрешни преговори за обща оферта между тях. Словашкият сайт The Slovak Spectator цитира свои източници, според които ЕРН Holding на Кретински се е свързал със словашката J&T, след което била поканена групата PPF Group на най-богатия чех - Келнер. В консорциума се включила и компанията Penta Investments на Доспива. Някои от тях вече са си сътрудничили и в други сделки.
Според местните медии подобна сделка има смисъл за всеки от участниците. PPF Group е успешна и има достатъчно свободен капитал, след като през миналата година се провали сделката за покупка на пивоварната Plzensky Prazdrojis (Pilsner Urquell) от SABMiller. От своя страна Кретински може да добави телевизионните активи към своята медийна група Czech News Center (CNC), която включва различни вестници и новинарски портали. Нейните приходи са в застой, Защото интернет рекламата не расте с нужните темпове и не може да компенсира спада на хартиената реклама. Телевизионните реклами пък са във възход, a Nova вече обяви намерението си да увеличи цените с до 10% през 2018 г. J&T също са готови за инвестиции. Скоро трябва да бъде Завършена сделката за навлизането на китайската CEFC в словашката група, която ще налее значителен капитал за бъдещи капиталовложения. J&T контролира словашката телевизия TV Joj, която е директен конкурент на местната TV Marki'za на СМЕ. Ако J&T влезе в СМЕ, ще е трудно да държи двете телевизии под един покрив заради антимонополните изисквания. По тази причина някой от коинвеститорите може да реши "проблема", като поеме Marki'za, коментира седмичникът Euro. Например Penta на Доспива, която също има значителна дейност в Словакия.
Засега всички страни в преговорите отказват коментари по евентуалната сделка Според източници от разговорите цената все пак може да падне още, но никой не се ангажира с конкретни числа. През лятото СМЕ продаде медийните си активи в други две страни - Хърватин и Словения, за общо 230 млн. евро в брой. Купувач беше Slovenia Broadband, подразделение на регионалния медиен и телевизионен оператор United Group. Той от своя страна пък е собственост на фонда KKR и е подкрепян от Европейската банка за възстановяване и развитие.
Не е ясно и в случай на успешна продажба какви ще са ангажиментите на новите собственици към телевизионните активи в България и Румъния. Приходите и оперативната печалба и на двете компании растат с едни от най-бързите темпове в цялата СМЕ. Групата оценява рекламния пазар в двете страни на общо 314 млн. долара (265 млн. евро) за миналата година с потенциал за още растеж - значителен бизнес за всеки инвеститор. В същото време някои румънски експерти не изключват възможността дейностите по държави да бъдат продадени отделно, като единствено Чехия и Словакия ще са в пакет.
***
Потенциалните купувачи
Петр Келнер
Келнер е най-богатият човек в Чешката република със състояние от 14.2 млрд. долара според Forbes. Започва бизнес в началото на 90-те на XX век. като продава принтери. По време на масовата приватизация основава фирмата PPF (Prvnf privatizacni fond), с която участва в наддаването за различни компании. Произходът на първия милион не е съвсем ясен, като официалната версия е, че взима кредит за 1 млн. долара, за да купи най-големия застраховател в страната в средата на 90-те години. Впоследствие разраства бизнеса, като днес инвестиционната му група PPF Group управлява активи за 27 млрд. евро, сред които дялове в мобилния оператор 02 Czech Republic, в производителя на злато Polymetal International и в компанията за потребителски финанси Home Credit Group.
Даниел Кретински
Състоянието на Даниел Кретински се оценява на 2 млрд. долара от Forbes. През миналата година той продаде 31% от енергийната компания ЕРН за 1.6 млрд. долара на австралийската група Macquarie, но продължава да държи мажоритарен дял. ЕРН държи над 50 компании в различни европейски държави. Започва кариерата си през 1999 г. като адвокат в словашката J&T (която сега е партньор в евентуалната сделка за СМЕ). Впоследствие се отделя като самостоятелен играч. Собственик е и на медийната група Czech News Center, която публикува най-четения чешки вестник - таблоида Blesk. Държи и над 40% във футболния клуб "Спарта Прага".
Марек Доспива
Доспива е съсобственик на инвестиционната група Penta Investments, включваща веригата аптеки Or. Мах, компанията за залози Fortune и има интереси в имоти, ритейл в няколко държави 8 Централна Европа. Според чешкото издание на Forbes състоянието му се оценява на над 1 млрд. евро. Първоначалният капитал за Penta идва от първия бизнес на Доспива в Китай, където следва в началото на 90-те години и започва да изнася китайски текстил за чешкия пазар.
Патрик Ткач
Ткач е съосновател на словашката инвестиционна група J&T, която създава сприятеля си от детство Иван Якабович (името й идва от двете им фамилни имена). Баща му Йозеф, който сега е президент на J&T, тогава е банкер в държавна група. J&T има най-разнородни интереси - в имоти, енергетика, финанси, туризъм и медии, а дял в групата вече има и китайската CEFC. Състоянието на Ткач се оценява на над 1 млрд. евро.
Стр. 46 - 47
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42