English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Технологии и платформи
Първият БГ сателит излита в космоса
2017-06-12

в. Телеграф | 12.06.2017 | Стр. 9

Първият български сателит ще бъде изстрелян в Космоса на 17 юни, обявиха от американската космическа компания "Спейс Екс", която е натоварена със задачата.
Първоначално планираната дата за изстрелването бе 15 юни, но метеорологичната прогноза е показала, че е необходимо отлагане с два дни. Първият български комуникационен спътник е собственост на компанията "Булсатком" и е кръстен "БългарияСат-1". При неблагоприятна метеопрогноза изстрелването може да се отложи и допълнително, съобщиха собствениците. Сателитът ще бъде понесен от ракетата "Фолкън 9" на "Спейс Екс". Тя е собственост на технологичния милиардер Илън Мъск, създател на марката луксозни електрически автомобили "Тесла". "БългарияСат-1" ще бъде изстрелян от стартовата площадка Кейп Канаверал в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.
Цена
Сателитът струва около $235 млн., които са осигурени като кредит от консорциум между американската банка за експортно кредитиране Ексимбанк, Дойче банк - Лондон, Сити Банк и Райфайзенбанк и Кей Би Си. Целта ни е да го изплатим за период около 10 години, сподели съоснователят и изп. дир. на "Булсатком" Максим Заяков пред Блумбърг. "Хоризонтът на изплащане е толкова дълъг заради обема на задължението", каза Заяков. По думите му, животът на подобни спътници е между 15 и 20 години, но в случая надеждата е "БългарияСат-1" да върши работа до 23 години. Причината е, че заради използването на специална орбита за излитане, сателитът ще може да разчита на повече гориво от нормалното, а това ще осигури възможност за маневри за по-дълъг период.
Цели
Сателитът ще се използва за развитие на мобилната мрежа на компанията и ще дава възможност за по-добро покритие на цялата българска територия. Той ще може да се наема и от други компании, които имат нужда от по-добро покритие или информация. "От геополитическа гледна точка проектът е важен за цялата страна, а не само за "Булсатком". В Централна и Източна Европа България ще е единствената страна, която ще има собствен геостационарен комуникационен сателит", сподели още Заяков.
Стр. 9
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42