English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Технологии и платформи
Краят на роуминга - вход към глобалното европейско село
2017-06-05

в. Сега | Венета НАЧЕВА | 05.06.2017 | Стр. 12, 13

Към по-евтините разговори по GSM в 28-те се прибавят обществен интернет и евтини сериали
През октомври 2015 г. икономическите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) сложиха началото на края на роуминга. Тогава отговарящите за конкуренцията и индустрията министри на страните от общността "подписаха смъртната присъда" на допълнителните такси за разговори в чужбина и за сърфиране в интернет. Всъщност, така се потвърди решението на Европейския парламент от юли 2015 г., с което таксите за роуминг трябва да изчезнат в по-голямата си част най-късно до средата на 2017 г.
Днес, броени дни преди този най-краен от всички крайни срокове, най-сетне сме на крачка от поевтиняването на тази масова услуга. Това означава, че след 15 юни разговорът по мобилния телефон с абонат на който и да е мобилен оператор в 28-те страни от ЕС ще струва толкова, колкото и да се обадиш на когото и да било у дома. На същата "вътрешна" цена ще може да се ползва и интернетът, за който си плащате в България, макар да го ползвате, докато сте на море в Гърция.
Важно е да се знае, че не е нужно да се подписват никакви нови договори, защото промяната на цените се въвежда автоматично. Ако например имате в абонаментния си план неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще можете да се обаждате на всеки номер от мрежа на оператор в Зона ЕС без ограничения, поясниха от "Теленор". Ако имате ограничен брой минути, също ще можете да ги ползвате, а когато свършат, допълнителните минути ще се таксуват според абонаментния ви план в България.
Мобилните оператори вече обявиха, че се съобразяват с новия регламент. Но заедно с това читатели сигнализираха, че получават и оферти за подновяване на договори, за които се съмняват, че няма да са им по-изгодни след 15 юни.
Какви са новите правила?
От 15 юни влиза в сила изменение на Регламент № 531/2012 на Европейския парламент и на Европейския съвет, с което отпадат надценките за разговори, SMS и пренос на данни в рамките на Европейския съюз и Европейската икономическа зона. Впрочем осигуряването на мобилност и конкурентоспособност на европейските граждани е един от приоритетите на председателството на Жан-Клод Юнкер. Затова приетото премахване на таксата за роуминг при пътуване в Европа, при това след дълга борба, се счита за сериозен успех на това председателство. Тези промени ще окуражат и инвестициите в мобилни мрежи с по-висок капацитет и ще увеличат достъпа до безжичен интернет, смятат наблюдатели. Изчисленията сочат, че подобряването на мобилните услуги в ЕС ще струва 500 млрд. евро, за които се предвижда да дойдат като инвестиции от частния сектор.
"Нуждаем се от това да бъдем мобилни. Нашата икономика и хората се нуждаят от това. И ние трябва да инвестираме в тази мобилност сега", напомни преди дни Юнкер във връзка със следваща стъпка - решението да се осигури безплатен интернет на обществени места във всички страни в ЕС. Така, въпреки поразклатените позиции на общността напоследък, най-вече във връзка с Брекзит, реално потребителите на телекомуникационни услуги ще почувстват една от ползите да са част от голямото европейско село.
Редица мобилни оператори представиха ниски такси за неограничен роуминг още преди 2 години. Първи го направиха през 2015 г. оператори от най-развитите страни. Във Великобритания например Vodafone предостави такава услуга за 4 лири, а O2 - за 1,99 лири за неограничено ползване на ден. И тези такси обаче отпадат от средата на юни.
Българските телекоми направиха първите стъпки в началото на тази година
успоредно с окончателните решения на ниво ЕС, които формираха политиката на съюза. По думите на Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), гарантираните печалби за операторите от цените за роуминг представляват 25% от общата печалба. И той предупреди, че очаква те да се опитат да ги компенсират.
Както винаги, заедно с добрите новини, има и не толкова добри. Потребителите все пак няма да бъдат напълно пощадени от допълнителните такси. За т.нар. постоянен роуминг в действителност ще продължат да се натрупват допълнителни разходи. За да се предотвратят злоупотреби, операторите ще имат право при достигане на определен лимит от обаждания, SMS-и или данни да изискват допълнителни такси. Те обаче ще са значително под сегашните горни граници.
Именно заради тези детайли е добре да знаем повече за новите правила за роуминга. Основното е, че при по-дълъг престой в друга държава от ЕС операторите ще могат да изискват от потребителите доказателство за местожителство в родната страна или стабилна връзка със страната на по-дълго пребиваване на "госта". От асоциация "Активни потребители" още преди месеци подсказаха къде са уловките, които трябва да имаме предвид.
Ето и примера на асоциацията, който обяснява конкретна ситуация. Георги отива на 6-месечен стаж във фирма в Германия. През това време той ще има поне две възможности - да използва мобилни услуги от български оператор или да сключи договор с германски оператор. За да му предостави правото на "роуминг както у дома", българският оператор може да изисква от него доказателство за постоянен или настоящ адрес в България, а германският - предоставяне на доказателство за "стабилна връзка" с германската държава, което в случая ще бъде договорът или друг документ за стажа.
Така операторът на клиента ще може да налага допълнителни такси за роуминг-услуги, но само ако установи, че в рамките на период от поне 4 месеца
през повече от половината от времето потребителят е пребивавал на територията на другата държава
И то, ако повече от половината от мобилните му данни са изразходвани на територията на тази държава.
Ако се върнем на горния пример, това би означавало Георги, който е сключил договор с немски оператор, да остане в България и да провежда разговорите си оттам, и то за период от 4 месеца. Но в тези случаи, дори операторът да установи, че са налице условията за допълнително таксуване, трябва първо да изпрати 14-дневно уведомление до потребителя. В този период клиентът може да реагира. При всички положения обаче е предвиден таван на максимално допустимите размери на допълнителните такси.
Телекомът ще може и да ограничи размера на роуминг-данните, които потребителят може да използва без оскъпяване, ако цените на мобилните услуги на съответния пазар са евтини, в сравнение с цените за роуминг на едро. Идеята на това ограничение е да се съхранят конкурентни цени на пазарите с по-евтини мобилни услуги. Предвиждат се съответни формули, по които да се изчисляват максимално допустимите ограничения според случая.
Така че само ако се докаже, че един потребител няма едновременно преобладаващо присъствие и потребление на територията на България за период от 4 месеца след 15 юни, ще бъдат приложени надценките, става ясно от общите условия на "Мтел". От "Теленор" напомниха, че става дума за т.нар. "Зона ЕС" - в нея влизат 28-те държави заедно с Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция.
При мобилния интернет ситуацията е малко по-различна
Ако в плана ви има включени национални мегабайти (МБ), ще може да ги ползвате и докато пътувате в Зона ЕС, но са възможни ограничения. От "Теленор" например обясниха, че ще ви предоставят определено количество МВ или ще можете да ползвате всички текущо включени МВ В роуминг без допълнително заплащане. Ако се превиши този обем, "Теленор" ще таксува по 1,7 ст. с ДДС Всеки допълнителен МВ. Но ще уведоми, когато са достигнати 80% от МВ за роуминг, както и когато ги изчерпите напълно. Регламентът за мобилния интернет предвижда цената за пренос на данни да е равна на националната цена според тарифния план на клиента, обясниха и от "Мтел". Именно тук - за преноса на данни, операторите ще могат да прилагат т.н. "политики за справедливо ползване", за да се избегнат злоупотреби и предоставяне на услуги под разходите на едро за роуминг.
Всички мобилни оператори имат допълнителна информация на сайта си, така че клиентите да се информират в детайли за новите регулации. На сайта на "Виваком" също разясняват в правилата за справедливо ползване на регулирани роуминг услуги в ЕС, че при доказателства за злоупотреба или преобладаващо потребление и присъствие в мрежи на оператори от ЕС за периода от 4 месеца "Виваком" има право да наложи надценки. Минималната продължителност на изходящ разговор в роуминг в рамките на ЕС по отношение начисляването на надценка е 30 секунди, след това разговорът се тарифира на секунда. Минималната надценка за входящ разговор и пренос на данни се изчислява на секунда и съответно на 1 КВ.
Всички потребители трябва да имат предвид, че
операторите имат и т.нар. алтернативни роуминг тарифи,
които досега може да са били изгодни, но няма да са актуални при липса на роуминг такса. Потребители вече сигнализираха, че получават съобщения от някои от телекомите, с които са уведомявани, че тези услуги няма да са активни от 15 юни и ги приканват да заявят дали искат да продължат да ги използват, съобщи "Капитал". По този начин абонатите реално ще се откажат от безплатния роуминг, който ще влезе в сила автоматично от 15 юни, и ще продължат да бъдат таксувани както досега. При тези планове се плаща фиксирана дневна такса за определен обем, която се начислява, ако през съответния ден е имало потребление на роуминг услуги.
Съответната такса ще се прилага и след 15 юни за абонатите, които изрично са потвърдили, че желаят да останат на досегашната си тарифа, предупреждават от Комисията за регулиране на съобщенията.
Специфичното при алтернативните планове е, че някои от тях включват обеми услуги, които могат да се ползват и в държави извън ЕС. Това може да мотивира абонатите, които посещават съответните страни - например Турция или Сърбия - и ползват роуминг в тях, да изберат да останат на тези планове. Но подобно таксуване няма да влезе в сила, ако изрично не е одобрено от пот­ребителя.
Като цяло операторите са напълно подготвени за новите изисквания. И призоваха всеки клиент с въпроси или желание за промени в тарифния план да потърси консултация по конкретния случай в неговия договор и според своите нужди.
***
Глобите за завишени надценки стигат до 2 млн. лв.
Със санкции от 50 хил. до 2 млн. лева глоба ще се наказват завишени надценки на роуминга. Промените в Закона за електронните съобщения бяха приети в края на миналата година именно във връзка с предстоящото влизане в сила на новите регламенти. Те са съобразени с изискванията за роуминг повиквания, изпратени текстови съобщения или регулирани услуги за роуминг на данни, които според новите правила не трябва да надвишават максималните цени на едро.
Сборът от националната цена на дребно и всяка надценка не трябва да надвишава съответно 0.19 евро на минута, 0.06 евро на SMS и 0.20 евро за употребен мегабайт. Надценката за входящи регулирани роуминг повиквания не може да надвишава средно претеглената стойност на максималните цени за терминиране в мобилна мрежа в ЕС. Доставчиците трябва да гарантират, че в договора се посочват основните характеристики на предоставяната регулирана роуминг услуга на дребно. При нарушение се предвижда санкция от 10 000 до 100 000 лева, записаха депутатите.
Глоби са предвидени и за нарушения на свободен достъп до интернет и подвеждащи клаузи в договорите за интернет услуги. Ако не е гарантиран достъпът до отворен интернет, глобите са от 2000 до 200 000 лева. От 500 до 5000 лева е глобата за подвеждащи условия в договорите. В тях ясно трябва да бъде обяснено какви са всички условия и услуги, включително за каква скорост се заплаща.
Безплатен интернет ще има на обществени места
ЕС одобри проект за осигуряване на безплатен интернет на обществени места като паркове, библиотеки, здравни центрове и музеи в страните от общността. Още миналата година президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че инициативата WiFi4EU ще подпомогне визията на ЕС "всяко европейско селище и всеки град" да има осигурен интернет достъп до 2020 г. и е част от стратегията за единния цифров пазар.
Споразумението за инициативата WiFi4EU беше прието миналата седмица от Европейския парламент, Съвета на ЕС и ЕК. Инициативата е позната под названието "Безплатен интернет за европейците" и е част от глобалната стратегия на ЕС за осигуряване възможности за мобилност и конкурентоспособност на европейските граждани.
Трите институции ще осигурят финансиране на проекта, което възлиза на 120 млн. евро. Ще бъдат подпомогнати от 6 до 8 хиляди общини от страните в ЕС. Процедурата по кандидатстване предстои да се уточни. Подборът ще е по реда на постъпване на заявленията. Проектите, кандидатстващи по схемата, трябва да предлагат да се оборудват места, в които не съществува публично или частно предлагане на Wi-Fi с подобни характеристики. Финансирането ще е под формата на ваучери, с които ще покриват разходите на общините за оборудване и инсталиране (точки за интернет достъп). Зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип, който отговаря за единния цифров пазар, заяви: "Трябва ни мобилност, която хората могат да си позволят, дори докато пътуват".
Миналия месец Европарламентът одобри и премахването на ограниченията за достъп до услуги като Netflix и Spotify в други страни на ЕС. Доставчиците на услуги за онлайн съдържание обаче ще могат да проверят дали абонатът не е преместил постоянното си местожителство в друга държава от ЕС, тъй като лицензите за авторските права се различават между отделните държави. Регулацията трябва да влезе в сила до девет месеца.
Стр. 12, 13
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42