English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Събития
  Съобщения
  Членове
 виж всички 
  Съобщения
ДЕКЛАРАЦИЯ на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО
2013-01-14

Във връзка с публичната дискусия за модела на работа между телевизиите и платформените оператори и отражението му върху телевизионния продукт, който получават българските зрители, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО обръща внимание на следното:

1. Телевизионните оператори се борят да променят един порочен модел на работа между платформените оператори и телевизиите

     - Задържане на огромна част от приходите в платформените оператори

Кабелни и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на съдържание за зрителите - нови български сериали, български и лицензни предавания, холивудска продукция, спортни събития и много други. Според данни на нашите членове платформени оператори отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците влагат до 50%.

Нито една телевизия няма за цел да увеличи таксите за кабелна или сателитна телевизия, които плащат зрителите. Очаква се платформените оператори да отделят справедлив процент от печалбата си за съдържание, без да натоварват допълнително своите абонати.

     - Деклариране на по-малък от реалния брой абонати

Наблюдава се системно укриване на реалния брой абонати от страна на кабелните и сателитните оператори. Порочната практика е потвърдена в две независими представителни проучвания – на АБРО и на ГАРБ (проведено през октомври 2012 година Establishment Survey). И двете проучвания потвърждават информацията, че кабелният и сателитен оператор Булсатком има 35% пазарен дял, в същото време операторът декларира пред членовете на асоциацията по-малко от половината от този дял и укрива от 26 до над 64% от абонатите си. Допълнителен приход, който изцяло се задържа от Булсатком, е приходът от разпространение на български телевизии извън България.

2. Запазването на модела ще доведе до невъзможност да се създават български програми

Запазването на модела ще доведе до невъзможност да се създават български телевизионни канали. Кабелните и сателитни оператори не дават избор на потребителите да определят програмите, за които плащат и променят изцяло по своя преценка вида и броя на каналите, които разпространяват.

Операторите спекулират с това, че имат много абонати и че ако телевизиите не играят по техните правила, просто няма да излъчват телевизионния канал, при това независимо дали зрителят иска да го гледа или не. Така накрая потърпевши са самите зрители.

София, 14.01.2013 г.

 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42